zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
campire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 27 paź 2009, 21:04

zadania

Post autor: campire »

1Ze zbioru {0,1,2...9} losujemy trzy razy bez zwracania po jednej cyfrze i zapisujemy liczbę trzycyfrową, której cyfrą setek jest pierwsza wylosowana l., dziesiątek− druga, jedności − trzecia. Ile wśród tych liczb jest l. parzystych?



2Spośród wierzchołków sześciokąta foremnego wybieramy 3.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wybrane wierzchołki utworzą trójkąt równoboczny.


z talii 52 kart losujemy dwie oblicz prawdopodobienstwo otrzymania
a. dwoch kroli
b.kart tego samego koloru
c.asa i krola
emka_dk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 16 lis 2009, 18:21

Post autor: emka_dk »

2) Jest 8 wszystkich wierzchołków, spośród których wybieramy 3. moc omegi jest równa: 8!/(8-3)!*3! = 56
A - zdarzenie otrzymania wierzchołków trójkąta równobocznego
P(A) = 8/56 = 1/7
campire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 27 paź 2009, 21:04

Post autor: campire »

emka_dk pisze:2) Jest 8 wszystkich wierzchołków, spośród których wybieramy 3. moc omegi jest równa: 8!/(8-3)!*3! = 56
A - zdarzenie otrzymania wierzchołków trójkąta równobocznego
P(A) = 8/56 = 1/7
1/7 bledny wynik . 1/10 .
ODPOWIEDZ