kombinacje z miejscami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kombinacje z miejscami

Post autor: agusiaczarna22 »

Mam takie zadanie: do kina wchodzi 5 kolegów i zajmują pusty 20-miejscowy rząd.Na ile sposobów mogą zająć puste miejsca jeśli:

a)mogą siedzieć dowolnie,

b)muszą siedzieć razem,

c)każdych dwóch musi rozdzielać przynajmniej jedno puste miejsce.Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

a) \(20 \cdot 19 \cdot 18 \cdot 17 \cdot 16\)

b) wskazówka: potraktuj ich jako jeden obiekt 5 miejscowy.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ