Badania 70 pracowników zakładu M ze względu na wypłaconą premię (Y w 100zł) i wydajność pracy (X w szt/godz) dało następujące wyniki :
śr. arytm= 26, S(x) = 3, rxy = 0,87
Płace 4-6 6-8 8-10 10-12
Liczba pracowników 10 30 15 15
a. wyznacz równanie regresji wypłaconej premii względem wydajności.
b. Oceń dokładność dopasowania równania regresji do danych empirycznych. Zinterpretuj wyniki.
równanie regresji - zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 02 mar 2014, 10:50
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 02 mar 2014, 10:50
Re: równanie regresji - zadanie
Badania 70 pracowników zakładu M ze względu na wypłaconą premię (Y w 100zł) i wydajność pracy (X w szt/godz) dały następujące wyniki :
śr. arytm= 26, S(x) = 3, rxy = 0,87
płace / liczba pracowników
4-6 / 10
6-8 / 30
8-10 / 15
10-12 / 15
a. wyznacz równanie regresji wypłaconej premii względem wydajności.
b. Oceń dokładność dopasowania równania regresji do danych empirycznych. Zinterpretuj wyniki.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, podejrzewa, że to MNK, ale nie wiem jak sie za to zabrać.
śr. arytm= 26, S(x) = 3, rxy = 0,87
płace / liczba pracowników
4-6 / 10
6-8 / 30
8-10 / 15
10-12 / 15
a. wyznacz równanie regresji wypłaconej premii względem wydajności.
b. Oceń dokładność dopasowania równania regresji do danych empirycznych. Zinterpretuj wyniki.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, podejrzewa, że to MNK, ale nie wiem jak sie za to zabrać.