Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nfren1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 11 gru 2012, 18:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Termodynamika

Post autor: nfren1 »

Witam, mam problem ponieważ nie bardzo ogarniam jak korzystać ze wzoru na przeliczanie jednostek z mmHg na Pa.
Czy mógłby mi ktoś krok po kroku rozpisać przeliczanie tego??
przykładzik:
\(p=750 mmHg\)
\(\gamma =132 \frac{N}{dm^3}\)

dobra chyba już wiem gdzie błąd robiłem ale i tak poproszę o przeliczenie tego :D
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(1\)\(Pa\)=\(\frac{N}{m^2}\)
\(101325 Pa=760\)\(\\)\(mmHg\)

stąd \(132\)\(Pa\)=\(132* \frac{760}{101325}\)\(\\)\(mmHg \approx 0.99mmHg\)
nfren1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 11 gru 2012, 18:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: nfren1 »

nie chodziło mi o proporcję a o wzór \(p=h \cdot g \cdot \rho\)
ODPOWIEDZ