Trapez

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cymerianin
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
Podziękowania: 105 razy
Płeć:

Trapez

Post autor: cymerianin »

Wykaż, iż trapez, w którym przekątne dzielą kąty przy dłuższej podstawie na połowy, jest równoramienny.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Narysuj trapez ABCD o dłuższej podstawie AB i krótszej CD.

Poprowadź przekątną AC.
Kąty BAC i DAC są przystające- bo AC to dwusieczna.
Kąty BAC i ACD są przystające- kąty naprzemianległe.

W trójkącie ACd kąty DAC i ACD są przystające, więc trójkąt ACD jest równoramienny i
|AD|=|CD|=a.

Poprowadź przekątną BD.
Kąty ABD i CBD są przystające, bo BD jest dwusieczną.
Kąty ABD i BDC są przystające - kąty naprzemianległe.

W trójkącie BCD kąty CBD i CDB są przystające, więc trójkąt BCD jest równoramienny i
|BC|=|CD|=a

Wynika stąd, że
|AD|=|BC|
więc trapez jest równoramienny.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Trapez

Post autor: eresh »

Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (15.91 KiB) Przejrzano 310 razy
\(|\angle CAD|=|\angle DAB|=|\angle CDA|\) - więc trójkąt ACD jest równoramienny i \(|AC|=|CD|\)
\(|\angle BDC|=|\angle ABC|=|\angle DCB|\) - trójkąt CDB jest równoramienny i \(|CD|=|DB|\)

\(|AC|=|CD|=|DB|\\\)
\(|AC|=|DB|\) - trapez jest równoramienny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ