Oblicz medianę i kwartety
44,9; 52,9; 32,1; 33,4; 29,9; 12,7; 60,1; 79,5; 105,9
wiem że mediana jest to 44,5, ale za kwartety Q1 i Q3 nie wiem jak się wziąć zupełnie nic nie wiem, wiem jedynie że Q2=mediana , proszę o pomoc
mediana i kwartety
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: mediana i kwartety
\(12,7<29,9<32,1<33,4<44,9<52,9<60,1<79,5<105,9\)\(\\)\(\\)\(n=9\)
\(Q2=Me=44,9\)
\(Q_1\) --to mediana z \(12,7<29,9<32,1<33,4<44,9\) \(\\)czyli \(Q_1=32,1\)
\(Q_3\) --to mediana z \(44,9<52,9<60,1<79,5<105,9\)\(\\) czyli \(Q_3=60,1\)
\(Q_1,Q_2,Q_3\) to kwartyle
Jeszcze ogólniej to przypadek \(kwantyli\) rzędu \(p=\frac{1}{4} , p=\frac{2}{4},p=\frac{3}{4},\)
\(Q2=Me=44,9\)
\(Q_1\) --to mediana z \(12,7<29,9<32,1<33,4<44,9\) \(\\)czyli \(Q_1=32,1\)
\(Q_3\) --to mediana z \(44,9<52,9<60,1<79,5<105,9\)\(\\) czyli \(Q_3=60,1\)
\(Q_1,Q_2,Q_3\) to kwartyle
Jeszcze ogólniej to przypadek \(kwantyli\) rzędu \(p=\frac{1}{4} , p=\frac{2}{4},p=\frac{3}{4},\)