Doprowadzanie ułamka do najprostszej postaci

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Doprowadzanie ułamka do najprostszej postaci

Post autor: haharuka »

\(\frac{2}{ \sqrt{3}-1} + \frac{3}{ \sqrt{3}-2 } + \frac{15}{3 - \sqrt{3} } = \frac{2}{ \sqrt{3}-1 } + \frac{3}{ \sqrt{3}-1-1 } + \frac{15}{-( \sqrt{3}-1-2 } = \frac{2}{ \sqrt{3} -1} + \frac{3}{ \sqrt{3}-1 } -3 + \frac{15}{- \sqrt{3}-1 } - \frac{15}{2} = ...?\)

Czy dobrze przekształciłam podane pierwiastki? Jak mam skończyć to przekształcenie, by rozwiązać zadanie?

Zadanie pochodzi z AKSJOMATU poziom rozszerzony TEST IX zad. 1. Jest to tylko część zadania, nawet jeśli uważacie, że powinno być ono rozwiązane inaczej, to i tak proszę o wytłumaczenie, jak mogłabym dalej uprościć mój sposób.

Pozdrawiam!
o0skar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 24 lut 2014, 20:30
Płeć:

Post autor: o0skar »

umieść to w klamrach texa bo niewiele widać;)

Kod: Zaznacz cały

[tex]kod[/tex]
o0skar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 24 lut 2014, 20:30
Płeć:

Post autor: o0skar »

//.........
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, 22:38 przez o0skar, łącznie zmieniany 2 razy.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Najpierw usuń liczby niewymierne z mianownika. \[\frac{2}{ \sqrt{3}-1 }+ \frac{3}{ \sqrt{3}-2 }+ \frac{15}{3- \sqrt{3} }= \frac{2( \sqrt{3}+1) }{3-1}+ \frac{3( \sqrt{3}+2) }{3-4}+ \frac{15(3+ \sqrt{3}) }{9-3}=\] \[= \sqrt{3}+1-3( \sqrt{3}+2)+ \frac{15}{6}(3+ \sqrt{3})= \sqrt{3}+1-3 \sqrt{3}-6+ \frac{15}{2}+ \frac{5}{2} \sqrt{3}=\] \[= \frac{1}{2} \sqrt{3}+ \frac{5}{2}= \frac{1}{2}( \sqrt{3}+5)\] W Twoim sposobie nie ma doprowadzania do wspólnego mianownika,dlatego jest błędny.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Oczywiście, że jest; próbowałam sprowadzić wszystko do mianownika \sqrt{3} - 1
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re:

Post autor: Galen »

haharuka pisze:Oczywiście, że jest; próbowałam sprowadzić wszystko do mianownika \sqrt{3} - 1
Ale wspólny mianownik jest iloczynem wszystkich mianowników,a u Ciebie tak nie jest.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Mimo to chciałabym, żeby ktoś mi wytłumaczył jak skończyć MÓJ SPOSÓB, a nie pisać, że jest błędny, tak jak wspomniałam na początku, bo nic mi to nie wyjaśnia. Chodzi mi przede wszystkim o to jak uprościć \frac{15}{- \sqrt{3}-3 } na tej samej zasadzie, co reszta pierwiastków. Co mam zrobić z minusem stojącym przed mianownikiem, żeby wszystkie trzy pierwiastki miały taki sam mianownik, tj. \sqrt{3} -1
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wspólny mianownik jest wspólną wielokrotnością wszystkich mianowników.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ