moneta i kostka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
darek444
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 01 lis 2009, 12:22

moneta i kostka

Post autor: darek444 »

Rzucamy sześcienną kostką do gry i dwoma monetami. Oblicz prawdopodopodobieństwo tego, że liczba wyrzuconych orłów jest równa liczbie wyrzuconych na kostce oczek.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wszystkich możliwych wyników tego doświadczenia jest \(6\cdot4=24\).
W tym doświadczeniu możemy uzyskać 2 lub 2 orły.
Zdarzenia sprzyjające :(1OR), (1RO), (2OO)- jest ich 3

\(P(A)=\frac{3}{24}=\frac{1}{8}\)
ODPOWIEDZ