Ruch drgający

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gabs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 20 lut 2014, 14:20
Podziękowania: 4 razy

Ruch drgający

Post autor: gabs »

Fala poprzeczna porusza się w napiętej strunie wzdłuż osi x. Równanie fali biegnącej jednostkach SI jest dane wzorem: y=0.009cospi(87t-16x). Prędkość rozchodzenia się fali wzdłuż osi x (z uwzględnieniem jej zwrotu) wynosi? Dzięki za odpowiedzi
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Prędkość rozchodzenia się fali wzdłuż osi OX :\(v\)
Obserwator towarzyszy fazie : \(\omega*t+\phi\) ma być stałe
\(\pi ( 87t-16x)= const\)\(\So 87t-16x= const \So x= \frac{87}{16}t+ const\)
\(v=\frac{dx}{dt} =\frac{87}{16}\)\(\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ