Kwadratowa FUnkcja z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
saturnus_30
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2009, 09:45

Kwadratowa FUnkcja z parametrem

Post autor: saturnus_30 »

Dla jakiej wartosci parametru p zbior wartosci funkcji kwadratowej g(x)= px^2-2px+3 nie zawiera liczby 2 ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli p<0, to wierzchołek musi mieć drugą współrzędną mniejszą od 2. Jeśli p>0, to druga współrzędna wierzchołka musi być większa od 2.

\(y_w=\frac{-\Delta}{4p}\\\Delta=4p^2-4p\cdot3=4p^2-12p\\y_w=\frac{-4p^2+12p}{4p}=3-p\)

\(p<0\ \wedge 3-p<2 \Leftrightarrow p<0 \wedge p>1\)- niemożliwe

\(p>0 \wedge 3-p>2 \Leftrightarrow p>0 \wedge p<1 \Leftrightarrow p \in (0;\ 1)\)

Odp. \(p \in (0;\ 1)\)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 16:45 przez irena, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

irena pisze:
\(y_w=\frac{-\Delta}{4p}\\\Delta=4p^2-4p\cdot3=4p^2-12p\\y_w=\frac{-4p^2+12p}{4p}=p-3\)
\(y_w=3-p\)


\(p\in (0;1)\)
saturnus_30
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2009, 09:45

Post autor: saturnus_30 »

Tez taki pomysł miałem ale wziąłem pod uwagę tylko jeden przypadek :) dziękuje Ireno ;)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

OK. Poprawiłam. Dzięki :)
ODPOWIEDZ