Ułamki w kuchni
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 93
- Rejestracja: 10 lis 2012, 18:05
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Ułamki w kuchni
Jasia wlała 1 i 7/8 litra soku do dzbanka i wypełniła 3/4 jego objętości. Jaka jest pojemność dzbanka?
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
jezeli
\(\frac{7}{8}\) litra to \(\frac{3}{4}\) dzbanka to
\(x\) litrów to 1 dzbanek
więc \(\frac{7}{8} \cdot 1 = x \cdot \frac{3}{4}\)
\(x=\frac{7 \cdot 4}{8 \cdot 3}=\frac{28}{24}=\frac{7}{6}\) litra
\(\frac{7}{8}\) litra to \(\frac{3}{4}\) dzbanka to
\(x\) litrów to 1 dzbanek
więc \(\frac{7}{8} \cdot 1 = x \cdot \frac{3}{4}\)
\(x=\frac{7 \cdot 4}{8 \cdot 3}=\frac{28}{24}=\frac{7}{6}\) litra
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 93
- Rejestracja: 10 lis 2012, 18:05
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Re: Ułamki w kuchni
Radagast, czyżby powaliło Cię moje nieokrzesanie matematyczne...?
Córka już rozwiązała - przemyślała to sobie przed zaśnięciem
Najpierw podzieliła 1 i 7/8 l soku na 3 części, a wynik pomnożyła przez 4.
Ostatecznie wyszło jej 2,5 l. więc chyba ok.
Córka już rozwiązała - przemyślała to sobie przed zaśnięciem
Najpierw podzieliła 1 i 7/8 l soku na 3 części, a wynik pomnożyła przez 4.
Ostatecznie wyszło jej 2,5 l. więc chyba ok.
-
- Guru
- Posty: 17555
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Ułamki w kuchni
Bardzo dzielna córka Zauważ , że ja to zadania zrobiłam identycznie jak ona( z 3/4 dzbanka zrobiłam 1/4 dzbanka, a potem pomnożyłam to przez 4)libellle pisze:Radagast, czyżby powaliło Cię moje nieokrzesanie matematyczne...?
Córka już rozwiązała - przemyślała to sobie przed zaśnięciem
Najpierw podzieliła 1 i 7/8 l soku na 3 części, a wynik pomnożyła przez 4.
Ostatecznie wyszło jej 2,5 l. więc chyba ok.