Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kopiuj_wklej
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 lut 2014, 10:56
Podziękowania: 1 raz

Termodynamika

Post autor: kopiuj_wklej »

Rurociągiem o średnicy d=50mm płynie do pustego zbiornika gaz, którego objętość właściwa v1=0,6 m3/kg. Po jakim czasie t napełniony zostanie zbiornik, jeżeli jego objętość V=8m3, średnia prędkość gazu w przewodzie w=10,26 km/h. A gęstość gazu w zbiorniku po napełnieniu q2=0,00129 g/cm3

Moje rozwiązanie:
m=v1/V=13kg
G=Awq=0,007215
t=13/0,007215=1801,5

W którym miejscu jest błąd? Wynik różni się od wyniku w książce
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A jaki jest wynik w książce?
kopiuj_wklej
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 lut 2014, 10:56
Podziękowania: 1 raz

Re: Termodynamika

Post autor: kopiuj_wklej »

Wynik z książki to 1106,5s
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(m=q_2V=\frac{1}{4}\pi d^2wt\frac{1}{v_1}\\
t={\large\frac{4v_1q_2V}{\pi d^2w}=\frac{4\cdot 0,6\cdot 1,29\cdot 8}{\pi\cdot 0,05^2\cdot 2,85}}=1106,5\)
kopiuj_wklej
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 lut 2014, 10:56
Podziękowania: 1 raz

Post autor: kopiuj_wklej »

dzięki za pomoc :))
ODPOWIEDZ