19 wyrazowy ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

19 wyrazowy ciąg

Post autor: jonhio »

mam takie zadanko :
ciąg aryt an ma 19 wyrazów, S19=437
oblicz
a)śr wyraz ciagu
b) a8+a9+a10+a11+a12
podpunkt a zrobiłem bez problemu wyszlo a10=23
natomiast b nie moge zrobic;p wykrozystuje do b wzór an=(an-1+an+1)/2 na sumę i wyraz an=a1+(n-1)r nie wiem moze robie bl mech w obliczeniach ale proszę o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(a_8+a_9+a_{10}+a_{11}+a_{12}=a_{10}-2r+a_{10}-r+a_{10}+a_{10}+r+a_{10}+2r=5\cdot\ a_{10}=5\cdot23=115\)
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

dzieki!!
ODPOWIEDZ