Układy równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Układy równań
prosze o pomoc w rozwiazaniu tych ukladzikow :]
\(\{x^4-y^4=15 \\x^3y-xy^3=6\)
i
\(\{x^2+xy+2y^2=37\\2x^2+2xy+y^2=26\)
\(\{x^4-y^4=15 \\x^3y-xy^3=6\)
i
\(\{x^2+xy+2y^2=37\\2x^2+2xy+y^2=26\)
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(x,y \neq 0\)
\(\{x^4-y^4=15 \\x^3y-xy^3=6\)
\(\{(x^2-y^2)(x^2+y^2)=15 \\xy(x^2-y^2)=6\)
\(\{(x^2-y^2)(x^2+y^2)=15 \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
\(\{ \frac{6(x^2+y^2)}{xy} =15 \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
\(\{6(x^2+y^2) =15xy \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
\(\{2x^2-5xy+2y^2=0 \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
Delta i pierwiastki
\(\{x=2y \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\) lub \(\{x= \frac{y}{2} \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz
\(\{x^4-y^4=15 \\x^3y-xy^3=6\)
\(\{(x^2-y^2)(x^2+y^2)=15 \\xy(x^2-y^2)=6\)
\(\{(x^2-y^2)(x^2+y^2)=15 \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
\(\{ \frac{6(x^2+y^2)}{xy} =15 \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
\(\{6(x^2+y^2) =15xy \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
\(\{2x^2-5xy+2y^2=0 \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
Delta i pierwiastki
\(\{x=2y \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\) lub \(\{x= \frac{y}{2} \\x^2-y^2= \frac{6}{xy}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\{x^2+xy+2y^2=37 \ / \cdot (-2)\\2x^2+2xy+y^2=26\)
\(\{-2x^2-2xy-4y^2=-74\\2x^2+2xy+y^2=26\)
dodajemy stronami
\(-3y^2=-48\)
\(y=4\) lub\(y=-4\)
Bierzesz sobie np I równanie, podstawiasz i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
\(\{-2x^2-2xy-4y^2=-74\\2x^2+2xy+y^2=26\)
dodajemy stronami
\(-3y^2=-48\)
\(y=4\) lub\(y=-4\)
Bierzesz sobie np I równanie, podstawiasz i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\{\left\{ \right\} x^2-5xy+6y^2=0\\x^2+y^2=10\)
\(x^2-5xy+6y^2=0\)
liczysz deltę i pierwiastki, traktując \(y\) jak parametr
\(\Delta=(-5y)^2-4 \cdot 1 \cdot 6y^2\)
\(\Delta=25y^2-24y^2\)
\(\Delta=y^2\)
\(\sqrt{ \Delta}=y\)
\(x_1= \frac{5y-y}{2} =2y\)
\(x_2=\frac{5y+y}{2} =3y\)
Podstawiasz np do II równania i rozwiązujesz
Powinno wyjść
\(\{x = 2 \sqrt{2} \\y = \sqrt{2}\)
\(\{x = - 2 \sqrt{2} \\y = - \sqrt{2}\)
\(\{x = 3 \\y = 1\)
\(\{x = -3 \\y = -1\)
\(x^2-5xy+6y^2=0\)
liczysz deltę i pierwiastki, traktując \(y\) jak parametr
\(\Delta=(-5y)^2-4 \cdot 1 \cdot 6y^2\)
\(\Delta=25y^2-24y^2\)
\(\Delta=y^2\)
\(\sqrt{ \Delta}=y\)
\(x_1= \frac{5y-y}{2} =2y\)
\(x_2=\frac{5y+y}{2} =3y\)
Podstawiasz np do II równania i rozwiązujesz
Powinno wyjść
\(\{x = 2 \sqrt{2} \\y = \sqrt{2}\)
\(\{x = - 2 \sqrt{2} \\y = - \sqrt{2}\)
\(\{x = 3 \\y = 1\)
\(\{x = -3 \\y = -1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
W nawiasie jest (x-sinx)?
a może ma być:
\(\frac{1}{cosx-sinx}\)?
a tym latex bierz wszystko w
a może ma być:
\(\frac{1}{cosx-sinx}\)?
a tym latex bierz wszystko w
Kod: Zaznacz cały
[tex][/tex]
Kod: Zaznacz cały
[tex]\frac{1}{cosx-sinx}[/tex]
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.