jednokładność:/

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

jednokładność:/

Post autor: jonhio »

mam takie zadanie:
wierchołkami trójkąta ABC są pkt : A(-6,5) B(6,2) C(0,8)
a) oblicz pole trójkąta ABC
b) trójkąt A'B'C' jest obrazem trójkąta ABC w jednkokładnośći o śr w pkt S i skali k>0. jednym z wiechołków trójkąta A'B'C' jest B'(3,1). wiedzące że pole trójkąta A'B'C' =12 wyznacz k, wspol S orazw wsp A' i C'

podpunkt a zrobilem i wszylo mi 27
w b) zrobilem k wyszlo 2/3
ale chodzi mi o ten stodek s!? jak to zrobić? propowalem w taki sposób ze zrobiloem sb prosta przech przez Bi B' wszyslo y=1/3x+1
a wiec S(x,1/3x+1) pozniej sprowalem zrobic tak ze odleglość d(S,B')/d(S,B)=2/3 ale coś mi nie wychodzi moze poprostu robie błąd w obliczeniach a moze ogolnie cos zle prosze o pomoc
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(S=(x,y)\)
\(\vec{BS} =[x-6;y-2]\)
\(\vec{SB'} =[3-x;1-y]\)

\(\vec{BS} = \frac{3}{2} \vec{SB'}\)
z tego
\(\{x-6= \frac{3}{2} (3-x)\\y-2= \frac{3}{2} (1-y)\)
\(\{x=4,2\\y=1,4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

a nei wiesz czy mój pomysl jest zly czy nie bo wydaje mi sie calkiem sensowny..ale pracochlonny ale na matrzue liczy sie zrobienie zadania a nei pomysl ale dzieki
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Miałam bład, juz go poprawiłam
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

y=1/3x+1 to prosta przechodząca przez B i B'?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

a moj pomysł jestes expertem wiec pytam xD
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

y=1/3x+1 nie przechodzi przez punkty B i B'. Coś źle policzyłeś.
wyszło mi, że równanie tej prostej to \(y= \frac{1}{3} x\)
Więc punkt S będzie miał wspólrzędne \((x,\frac{1}{3}x)\)
Teraz Twoim sposobem też powinno wyjść co trzeba.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

ahaa dzieki xD widac moj blad w obliczeniu xD poprstu za duzo matmy jak na 1 dzien;p ale matma rozsz sie zlbiza xD
dzieki :*
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Chyba sposób z wektorami jest krótszy.
I powodzenia. :)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

dokladnie ale wiesz jak mowilem pierwszza moja mysl byla taka xD przynajmniej poprawie bledy w liczeniu xD
ODPOWIEDZ