Funkcja logarytmiczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
simp123
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 158
Rejestracja: 18 cze 2013, 19:27
Podziękowania: 11 razy

Funkcja logarytmiczna

Post autor: simp123 »

Funkcja jest określona wzorem \(f(x) = log_2x\)
a) oblicz miejsca zerowe funkcji g(x) = -f(x-3) +2 i sporządż jej wykres
b) Podaj liczbę rozwiązań równania |g(x)| = m w zależności od parametru m.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

a)
\(g(x) = -(log_2(x-3))+2\)
zał.:
\(x-3>0/ \So x>3\)
miejsca zerowe:
\(0=-(log_2(x-3))+2\\
log_2(x-3) = 2\\
2^2=x-3\\
x=7\)

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (14.05 KiB) Przejrzano 435 razy
ODPOWIEDZ