urna z kulami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beawro3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2010, 11:11

urna z kulami

Post autor: beawro3 »

W urnie jest 6 kul białych, 3 czarne, 4 niebieskie. Ile można wylosować z nich zbiorów o czterech kulach?


Zrobiłam to zadanie na dwa sposoby,bo nie jestem pewna czy jest to kombinacja czy kombinacja z powtórzeniami.

k=4 n=13

C =13!/((4!*(13-4)!))=13!/((4!*9!))=6227020800/((24*362880))=6227020800/8709120=715
Kombinacje b. powtórzeń

C=((13+4-1)!)/((4!*(13-1)!))=16!/((4!*12!))=20922789888000/((24*479001600))=20922789888000/11496038400=1820
Kombinacje z powtórzeniami

Czy dobrze zabrałam się za to zadanie ,proszę o odpowiedz
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wydaje mi się, że kule tego samego koloru nie są rozróżnialne.
Jeżeli kolejność losowania jest ważna (czyli czwórka bbbn jest różna niż bbnb), to mamy możliwości \(3\cdot3\cdot3\cdot3-1=80\).

Jeżeli kolejność losowania nie jest ważna (mówię o tym, bo w zadaniu jest mowa o zbiorze czterech kul - n.p. (3 białe i jedna czarna) lub (2 białe, 1 niebieska i jedna czarna)), możliwości jest jeszcze mniej:
- 2 możliwości (4 jednakowego koloru)
- \(3\cdot2=6\) możliwości (3 jednakowe, 1 inna)
- 3 możliwości (2 pary po 2 jednakowe)
- 3 możliwości (2 jednakowe, po jednej innych kolorów).
Razem - 14 możliwości.
celnik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 sty 2010, 16:07

Post autor: celnik »

Znajomy dal mi to samo zadanie do zrobienia. Rozwiązanie to 14 możliwości (w zadaniu mowa jest o zbiorach, a zbior bbbn i bbnb to to samo). Pytanie tylko jak to zapisac matematycznie? Zajecia z kombinatoryki mialem jakies 15 lat temu i niewiele pamietam.
ODPOWIEDZ