funkcja z parametrem, wartość m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olka52
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 09 paź 2009, 15:21

funkcja z parametrem, wartość m

Post autor: olka52 »

funkcja f określona jest wzorem \(f_{(x)}=mx^2+4x+1\). Wyznacz te wartości liczby \(m\), dla których wierzchołek paraboli, będącej wykresem funkcji \(f\), leży na prostej \(y=-x-5\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}m \neq 0\\ y=-x-5\\ x_w= \frac{-4}{2m}\\ y_w= \frac{4m-16}{4m} \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{4m-16}{4m}= \frac{4}{2m}-5\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m=1\)
ODPOWIEDZ