długość boków

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olka52
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 09 paź 2009, 15:21

długość boków

Post autor: olka52 »

stosunek obwodów dwóch kwadratów jest równy \(\frac{1}{3}\) oblicz długość boku każdego z nich jeżeli wiadomo ze suma pól kwadratów jest równa \(160 cm^2\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a - długość boku jednego kwadratu
b - długość boku drugiego kwadratu

\(\begin{cases} \frac{4a}{4b}= \frac{1}{3}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ b=3a\\ a^2+b^2=160 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ \begin{cases}a=4\\b=12 \end{cases}\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(O_1=4x
O_2=12x
P_1=x^2
P_2=(3x)^2
x^2+9x^2=160
x=4
x_1=4cm
x_2=12cm\)
ODPOWIEDZ