Wykaż że liczba a=\sqrt{7+4tg60^0}-\sqrt{3} nalezy do zbioru

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RStasiuk17
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 236
Rejestracja: 06 paź 2012, 16:54
Podziękowania: 163 razy
Płeć:

Wykaż że liczba a=\sqrt{7+4tg60^0}-\sqrt{3} nalezy do zbioru

Post autor: RStasiuk17 »

Wykaż że liczba \(a=\sqrt{7+4tg60^0}-\sqrt{3}\) nalezy do zbioru liczb naturalnych
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(7+4 tg60^o=7+4 \sqrt{3}=(2+ \sqrt{3})^2\\
\sqrt{(2+ \sqrt{3})^2 }- \sqrt{3} =|2+ \sqrt{3}|- \sqrt{3}=2+ \sqrt{3}- \sqrt{3}=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
RStasiuk17
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 236
Rejestracja: 06 paź 2012, 16:54
Podziękowania: 163 razy
Płeć:

Post autor: RStasiuk17 »

Dziękuje bardzo,tylko nie wiem jak miałem dojść do tego ,że \(7+4 \sqrt{3}\) to \((2+ \sqrt{3} )^2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Trzeba dobrze operować wzorem skróconego mnożenia. :D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ