Witam mam wątpliwości co do jednego zadania:
Krążek o masie m=0,2 kg może się poruszać na lodzie bez tarcia wzdłuż osi x. Działają na niego 3 siły:
a) F1,
b) F2,
c) F3.
Siły F1 = 5 N i F2 = 3 N skierowane są wzdłuż osi x i -x odpowiednio, a siła F3 = 2 N działa pod kątem a=30 st. do poziomu. Wyznacz przyspieszenie krążka w każdym z tych przypadków.
Wyniki wyszły mi takie:
a) 25 m/s2
b) 15 m/s2
c) 7 m/s2
ale nie jestem ich pewna. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
3 siły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: 3 siły
a) \(|\vec{a_1}|=\frac{\vec{F_1}}{m} = \frac{5}{\frac{1}{5}} \frac{kg m}{s^2} \frac{1}{kg}=25 \frac{ m}{s^2}\)
b) \(|a_2|=\frac{F_2}{m} = \frac{3}{\frac{1}{5}} \frac{kg m}{s^2} \frac{1}{kg}=15 \frac{ m}{s^2}\)
c)\(|a_x|=\frac{F_3 \cos 30^ \circ }{m} = \frac{ \sqrt{3} }{\frac{1}{5}} \frac{kg m}{s^2} \frac{1}{kg}=5 \sqrt{3} \frac{ m}{s^2}\)
\(\vec{a_1}=i |a_1|\) ,\(\vec{a_2}=-i |a_2|\) ,\(\vec{a_x}=i |a_x|\)
b) \(|a_2|=\frac{F_2}{m} = \frac{3}{\frac{1}{5}} \frac{kg m}{s^2} \frac{1}{kg}=15 \frac{ m}{s^2}\)
c)\(|a_x|=\frac{F_3 \cos 30^ \circ }{m} = \frac{ \sqrt{3} }{\frac{1}{5}} \frac{kg m}{s^2} \frac{1}{kg}=5 \sqrt{3} \frac{ m}{s^2}\)
\(\vec{a_1}=i |a_1|\) ,\(\vec{a_2}=-i |a_2|\) ,\(\vec{a_x}=i |a_x|\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy