logika(studia)-diagram hassego

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcela2011
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 mar 2012, 17:54
Podziękowania: 1 raz

logika(studia)-diagram hassego

Post autor: marcela2011 »

W zbiorze \(\left\{ -1,1 \right\} ^{3}\) wprowadzamy relację częściowego porządku:

\(\ (a,b,c) \approx (x,y,z) \iff a \le y \wedge ab \ge xy \wedge abc \le xyz\) .

Narysuj diagram hassego tej relacji
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

byś to sformatował lepiej
marcela2011
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 mar 2012, 17:54
Podziękowania: 1 raz

Re: logika(studia)-diagram hassego

Post autor: marcela2011 »

\(W\ zbiorze\ \begin{cases}-1,1\end{cases} ^{3} \ wprowadzamy\ relacje\ czesciowego\ porzadku\ (a,b,c)\approx(x,y,z) \iff




a\le y \wedge ab \ge xy \\ \wedge abc \le xyz . Narysuj\ diagram\ hassego\ tej\ relacji\)
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

otwierasz nawias, ale go nie zamykasz ?!
klamrowy mi chodzi
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: logika(studia)-diagram hassego

Post autor: dadam »

Już jest poprawione.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: logika(studia)-diagram hassego

Post autor: dadam »

Masz 8 elementów (trójek) :

(1,1,1), (-1,1,1), (1,-1,1), (1,1,-1), (-1,-1,1), (-1,1,-1), (1,-1,-1), (-1,-1,-1)

i sprawdzaj która z którą jest w relacji i rysuj
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

To zadanie ,jest krótkie jak jest błysk.
Albo koszmar 28 (maksymalnie sprawdzeń)

Zacznij od trzech węzłów : \(a \le y\) \(\iff\) \(-1 \le -1 \vee -1 \le 1 \vee 1 \le 1\)
Przejdź do warunku ( tak jak się buduje grafy skierowane) : \(xy \le ab\)
np dla : \(-1 \le -1\) \(\So\) \(-1*1 \le -1*1 \vee -1*1 \le -1*(-1) \vee -1*(-1) \le -1*(-1)\)
każdy z węzłów jest stopnia trzeciego( ?) . Rozrysuj je
Przejdź do warunku \(abc \le xyz\)
ODPOWIEDZ