moneta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

moneta

Post autor: xxmarcia17xx »

Ile wynosi prawdopodobieństwo, że w rzucie dwoma symetrycznymi kostkami otrzymamy iloczyn oczek równy 6?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Zdarzenia sprzyjające (16, 23, 32, 61). Wszystkich możliwości jest tu \(6^2=36\)
\(P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}\)
ODPOWIEDZ