Twierdzenia sinusów i cosinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Twierdzenia sinusów i cosinusów

Post autor: WalnietyDesko »

Dla mnie te zadania to masakra więc proszę o konkretne rozwiązanie a nie jakieś wskazówki które mi nic nie będą mówić ... Trygonmetria dla mnie to jak ogień, boje się tego tykac by się nie poparzyć.

1) Dane są dwa trójkąty: ABC oraz A'B'C' takie, że \(\alpha = \alpha '\) oraz\(\beta+\beta'\)=180. Wykaż, że: \(\frac{|AC|}{|BC|}\) = \(\frac{|A'C'|}{|B'C'|}\) .

2) Wykaż, że jeżeli w trójkącie \(sin ^{2} \alpha =sin ^{2}\beta + sin ^{2} (\alpha + \beta)=180\) to trójkąt ten jest prostokątny.

3) Wykaż, że jeżeli w trójkącie \(\frac{a}{b} = \sqrt{2}\) to \(cos ^{2} \alpha =2cos ^{2} \beta-1\)

4) W trójkącie ABCD (AB||CD, |AB|>|CD|) jest wpisany w okrąg o promienu długości R. Wiadomo że kąt ostry trapezu ma miarę \(\alpha\) zaś \(| \angle ACB|=\beta\), gdzie AC jest przekątną trapezu. Oblicz długość a dłuższej podstawy tego trapezu oraz długość h jego wysokości.

5) W trójkącie ABC, w którym \(| \angle CAB|= \alpha\) , pooprowadzono dwusieczną CD kąta wewnetrznego ACB, przy czym\(| \angle CDA|= \beta\). Oblicz\(\frac{|AD|}{|DB|}\)

6) W trójkącie a:b:c=4:5:6. Korzystając ze wzoru\(cos2 \alpha =2cos ^{2} \alpha -1\), wykaż, że w tym trójkącie \(\gamma\)=\(2 \alpha\)

Tutaj dochodze na sam koniec ale nie wychodzi mi.
7) W trójkącie rónoramiennym kąt przy wierzchołku ma miare 120. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.

8) W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) dwusieczna AD ma długość d a miara kąta ADB wynosi \(\alpha\). Oblicz długość promienia okregu wpisanego w ten trójkąt.

9) Wykaż, że w dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości przekątnych jest równa podwojonej sumie kwadratów długości boków.

10) Wykaż, że trójkąt, którego długości boków są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, miary kątów zaś trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest trójkątem równobocznym.

11) Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 4cmm a miara kąta pomiędzy tymi bokami 60. jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta.

12)Wykaż, że jezeli kąty wewnętrzne trójkąta spełniają warunek \(sin \alpha =2cos\gamma*sin\beta\)to trójkąt ten jest równoramienny.

13) Wykaż, że jeżeli kąty wewnętrzne trójkąta spełniają warunek \(sin \alpha = \frac{sin\beta+sin\gamma}{cos\beta+cos\gamma}\) to trójkąt ten jest prostokatny.
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Post autor: WalnietyDesko »

To może chociaż część tych zadań? :oops:
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

WalnietyDesko pisze: 1) Dane są dwa trójkąty: ABC oraz A'B'C' takie, że \(\alpha = \alpha '\) oraz\(\beta+\beta'\)=180. Wykaż, że: \(\frac{|AC|}{|BC|}\) = \(\frac{|A'C'|}{|B'C'|}\) .
http://www.zadania.info/3713257
2) Wykaż, że jeżeli w trójkącie \(sin ^{2} \alpha =sin ^{2}\beta + sin ^{2} (\alpha + \beta)=180\) to trójkąt ten jest prostokątny.
http://www.zadania.info/2091404
3) Wykaż, że jeżeli w trójkącie \(\frac{a}{b} = \sqrt{2}\) to \(cos ^{2} \alpha =2cos ^{2} \beta-1\)
http://www.zadania.info/3311630
4) W trójkącie ABCD (AB||CD, |AB|>|CD|) jest wpisany w okrąg o promienu długości R. Wiadomo że kąt ostry trapezu ma miarę \(\alpha\) zaś \(| \angle ACB|=\beta\), gdzie AC jest przekątną trapezu. Oblicz długość a dłuższej podstawy tego trapezu oraz długość h jego wysokości.
http://www.zadania.info/8658883
5) W trójkącie ABC, w którym \(| \angle CAB|= \alpha\) , pooprowadzono dwusieczną CD kąta wewnetrznego ACB, przy czym\(| \angle CDA|= \beta\). Oblicz\(\frac{|AD|}{|DB|}\)
http://www.zadania.info/5355781
6) W trójkącie a:b:c=4:5:6. Korzystając ze wzoru\(cos2 \alpha =2cos ^{2} \alpha -1\), wykaż, że w tym trójkącie \(\gamma\)=\(2 \alpha\)
http://www.zadania.info/9309271
7) W trójkącie rónoramiennym kąt przy wierzchołku ma miare 120. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
http://www.zadania.info/8710321
8) W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) dwusieczna AD ma długość d a miara kąta ADB wynosi \(\alpha\). Oblicz długość promienia okregu wpisanego w ten trójkąt.
http://www.zadania.info/3986470
9) Wykaż, że w dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości przekątnych jest równa podwojonej sumie kwadratów długości boków.
http://www.zadania.info/3097507
10) Wykaż, że trójkąt, którego długości boków są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, miary kątów zaś trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest trójkątem równobocznym.
http://www.zadania.info/5615005
11) Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 4cmm a miara kąta pomiędzy tymi bokami 60. jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta.
http://www.zadania.info/733258
12)Wykaż, że jezeli kąty wewnętrzne trójkąta spełniają warunek \(sin \alpha =2cos\gamma*sin\beta\)to trójkąt ten jest równoramienny.
http://www.zadania.info/9481079
13) Wykaż, że jeżeli kąty wewnętrzne trójkąta spełniają warunek \(sin \alpha = \frac{sin\beta+sin\gamma}{cos\beta+cos\gamma}\) to trójkąt ten jest prostokatny.
http://www.zadania.info/2480708

W tych najbardziej rachunkowych mogą być pomyłki, więc daj znać jak coś nie gra.
ODPOWIEDZ