ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

ciąg geometryczny

Post autor: xxmarcia17xx »

W c.geometrycznym, b8=2pier2, zas iloraz=pier 6 stopnia z 2. Ile wynosi b1?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(b_1=\frac{b_8}{q^7}\\b_1=\frac{2\sqrt{2}}{(\sqrt[6]{2})^7}=\frac{2\sqrt{2}}{2\sqrt[6]{2}}=\frac{\sqrt[6]{2^3}}{\sqrt[6]{2}}=\frac{\sqrt[6]{8}}{\sqrt[6]{2}}={\sqrt[6]{4}=\sqrt[6]{2^2}=\sqrt[3]{2}\)
ODPOWIEDZ