Suma liczb dwucyfrowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konercik1015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Suma liczb dwucyfrowych

Post autor: konercik1015 »

Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych , które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}a_1=17\\ a_n=94\\ r=7 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ 94=17+7(n-1)\ \ \ \Rightarrow \ \ \ n=12\)

\(S_{12}= \frac{17+94}{2}\ \cdot 12=666\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

10,17,24,31,38,45,.....,94 -------------------ciąg trzynastu wyrazów,
a1=10
r=7
a13 =94 a13 = 10 + 12*7 = 94
S = (10+94)*13/2 = 676
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Galen ma rację.Przepraszam.
ODPOWIEDZ