kule w urnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beawro3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2010, 11:11

kule w urnie

Post autor: beawro3 »

W urnie jest 6 kul białych, 3 czarne, 4 niebieskie. Ile można wylosować z nich zbiorów o czterech kulach?



Zrobiłam to zadanie ,ale nie jestem pewna czy jest to kombinacja czy kombinacja z powtórzeniami.

k=4 n=13

C{n\choose k}=13!/((4!*(13-4)!))=13!/((4!*9!))=6227020800/((24*362880))=6227020800/8709120=715
Kombinacje b. powtórzeń

C{n\choose k}=((13+4-1)!)/((4!*(13-1)!))=16!/((4!*12!))=20922789888000/((24*479001600))=20922789888000/11496038400=1820
Kombinacje z powtórzeniami

Czy dobrze zabrałam się za to zadanie ,proszę o odpowiedz

\begin{vmatrix} \end{vmatrix}
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 11:24 przez beawro3, łącznie zmieniany 1 raz.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Jaka jest treść zadania ?
ODPOWIEDZ