Witam
Moi drodzy, problem dość trywialny - stąd piszę go w sekcji dla gimnazjum. Aż wstyd, że sam tego nie wiem Do rzeczy:
W pewnym naczyniu jest 0,5l wody o temperaturze 100C. Obliczyć ile czasu zajmie ochłodzenie tej wody do 40C? Jeżeli temperatura pokojowa to 20C. Jak się do tego zabrać?
Ciepło właściwe/chłodzenie - podstawa.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Fizyka to eksperyment , królem dowodu jest poprawnie przeprowadzone doświadczenie, tak mnie wbijali do głowy.
Weź i pomierz.
Potem spróbuj dopasować czynnik k -charakteryzujący ten układ cieplny ( rzeczoną szklankę)
Próbuj zastosować prawo stygnięcia Newtona , przy upraszczającym założeniu: stałości temperatury otoczenia
Wtedy \(T= T_{otoczenia} +( T_0-T_{otoczenia})*e^{-kt}\) , \(t\) czas stygnięcia
\(T_{otoczenia}=20^ \circ\) ,\(T=40^ \circ\)\(T_0=100^ \circ\)
Natomiast nie mamy k- czynnik charakteryzujący dany układ ( też i pojemność cieplna )
Weź i pomierz.
Potem spróbuj dopasować czynnik k -charakteryzujący ten układ cieplny ( rzeczoną szklankę)
Próbuj zastosować prawo stygnięcia Newtona , przy upraszczającym założeniu: stałości temperatury otoczenia
Wtedy \(T= T_{otoczenia} +( T_0-T_{otoczenia})*e^{-kt}\) , \(t\) czas stygnięcia
\(T_{otoczenia}=20^ \circ\) ,\(T=40^ \circ\)\(T_0=100^ \circ\)
Natomiast nie mamy k- czynnik charakteryzujący dany układ ( też i pojemność cieplna )
Wielkie dzięki za odpowiedź z chęcią przeanalizuje co napisałeś, przestudiuje również prawo stygnięcia Newtona. Tak, zakładamy, że temperatura otoczenia jest stała (co oczywiście jest sporym uproszczeniem). Załóżmy, że naczyniem jest szklanka o średnicy 6cm. Za mało danych podałem. Nie jest to zadanie z książki, a z głowy - stąd brak profesjonalnego zapisu zadania. To 'k' brzmi trochę enigmatycznie dla mnie. Mam nadzieję, że uda mi się coś zrozumieć od Pana Newtona
Jak będę krok do przodu, to napiszę tutaj
Dzięki jeszcze raz.
Jak będę krok do przodu, to napiszę tutaj
Dzięki jeszcze raz.