granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

granica ciągu

Post autor: TwojaKotQ »

Oblicz granicę ciągu :
a)
\(an =\frac{3n-1}{2n+5}\)

b)
\(an= \frac{5n^2+3n-7}{6n^2+2n+1}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(a_n=\frac{3n-1}{2n+5}=\frac{n(3-\frac{1}{n})}{n(2+\frac{5}{n})}=\frac{3-\frac{1}{n}}{2+\frac{5}{n}}\ \to\ \frac{3}{2}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(a_n=\frac{5n^2+3n-7}{6n^2+2n+1}=\frac{n^2(5+\frac{3}{n}-\frac{7}{n^2})}{n^2(6+\frac{2}{n}+\frac{1}{n^2})}=\frac{5+\frac{3}{n}-\frac{7}{n^2}}{6+\frac{2}{n}+\frac{1}{n^2}}\ \to\ \frac{5}{6}\)
ODPOWIEDZ