n-ty wyraz ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

n-ty wyraz ciągu

Post autor: TwojaKotQ »

Podaj wzór na n-ty wyraz ciągu arytmetycznego , w którym :
a) a1=2 r= -3
b) a1= -3 r=5
donykerio
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 97
Rejestracja: 07 maja 2013, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: donykerio »

\(a_n = a_1 + (n-1)r\)

Podstaw i oblicz.
ODPOWIEDZ