Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie go skróć
a. \frac{x^3+7x^}{x+7}
b. \frac{x^+10x+25}{x^+5x}
c. \frac{5x-15}{x^-3x}
d. \frac{2x^-8x+8}{x^3-4x}
Wyznacz dziedzine wyrazenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 54
- Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\frac{x^3+7x^2}{x+7}= \frac{x^2(x+7)}{x+7} =x^2\ \ \ \ i\ \ \ \ D=R-\{-7\}\)
\(\frac{x^2+10x+25}{x^2+5x}= \frac{(x+5)^2}{x(x+5)} = \frac{x+5}{x}\ \ \ \ i\ \ \ \ D=R-\{-5\ ;\ 0\}\)
\(\frac{5x-15}{x^2-3x} = \frac{5(x-3)}{x(x-3)} = \frac{5}{x} \ \ \ \ \ i\ \ \ \ D=R-\{0;3\}\)
\(\frac{2x^2-8x+8}{x^3-4x}= \frac{2(x-2)^2}{x(x-2)(x+2)}= \frac{2(x-2)}{x(x+2)}\ \ \ \ \ i\ \ \ D=R-\{-2\ ;\ 2;\ 0\}\)
\(\frac{x^2+10x+25}{x^2+5x}= \frac{(x+5)^2}{x(x+5)} = \frac{x+5}{x}\ \ \ \ i\ \ \ \ D=R-\{-5\ ;\ 0\}\)
\(\frac{5x-15}{x^2-3x} = \frac{5(x-3)}{x(x-3)} = \frac{5}{x} \ \ \ \ \ i\ \ \ \ D=R-\{0;3\}\)
\(\frac{2x^2-8x+8}{x^3-4x}= \frac{2(x-2)^2}{x(x-2)(x+2)}= \frac{2(x-2)}{x(x+2)}\ \ \ \ \ i\ \ \ D=R-\{-2\ ;\ 2;\ 0\}\)