2 zadania (Rozkład Poissona, przedziały ufności)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mordimer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2014, 13:23
Podziękowania: 1 raz

2 zadania (Rozkład Poissona, przedziały ufności)

Post autor: Mordimer »

Witam serdecznie wszystkich pomocnych! Jako, iż sesja w najlepsze, a studenci podejmują nierówną walkę ze statystyką proszę o pomoc mądre głowy z tego forum. Dane są dwa zadania, które przedstawiam poniżej:

Zadanie 1.
Zmienna losowa ξ ma rozkład Poissona z parametrem μ=1. Obliczyć prawdopodobieństwo P{1<=ξ<4}.
Czy prawdopodobieństwo P{1<ξ<4} różni się od P{1<=ξ<4}?

Zadanie 2.
Nr pomiaru 1 2 3 4 5
xi 10,15 10,2 10,04 10,14 10,22

Wyznaczyć przedział ufności dla wariancji, zakładając, że rozkład wyników pomiarów jest rozkładem normalnym i przyjmując, że poziom ufności jest równy 1-ε=0,98.

Uniżenie proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań, dla wybawiciela garniec złota i ręka księżniczki. :D
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

2. Jaki masz wzor na to?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Mordimer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2014, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Post autor: Mordimer »

Nie mam pojęcia prawdę powiedziawszy. To zadanie z kierunku mechanika, a ja studiuje bioinżynierie.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

No to znajdz ten wzor
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Mordimer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2014, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Post autor: Mordimer »

\frac{ns^2}{c_2}< \sigma^2 < \frac{ns^2}{c_1}

Czy chodzi o powyższy wzór?
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Serio>? Oczekujesz pomocy i nawet Ci się nie chce tego porządnie zapisac?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Mordimer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2014, 13:23
Podziękowania: 1 raz

Re: 2 zadania (Rozkład Poissona, przedziały ufności)

Post autor: Mordimer »

\(\frac{ns^2}{c_2}< \sigma^2 < \frac{ns^2}{c_1}\)

Przepraszam najmocniej, zjadłem znaczniki html.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

No to wyznacz teraz wariancje ze swojej probki
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

1) \(P( 1\le \xi <4)=P(\xi =1)+P(\xi=2) +P(\xi=3) =\frac{e^{-1}}{1!} +\frac{e^{-1}}{2!} + \frac{e^{-1}}{3!}=e^{-1}*( 1+\frac{1}{2}+\frac{1}{6})\)
\(P( 1< \xi <4)=P(\xi=2) +P(\xi=3) =+\frac{e^{-1}}{2!} + \frac{e^{-1}}{3!}=e^{-1}*( \frac{1}{2}+\frac{1}{6})\)
ODPOWIEDZ