zadania z pH i stężeniami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kobe24
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 01 sty 2013, 12:51
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zadania z pH i stężeniami

Post autor: kobe24 »

1)Oblicz pH roztworu benzoesanu sodu o steżeniu 0,1mol/dm3 jeżeli stałą dysocjacji kwasu benzoesowego Ka=6,3*10\(^{-5}\)

2)Oblicz stężenie molowe 5% kwasu solnego, któego gęstość wynosi 1,03 g/cm3. Masa olowa HCl=36,5g/mol


3)Oblicz stężenie procentowe roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 5mol/dm3, ktorego gęstość wynosi 1,07 g/cm3 .masa NaOH 40g/mol


4)Jaką objętość 96% roztworu kwasu siarkowego (VI) o gęstośći d=1,84g/cm3 należy odmierzyć w celu przygotowania 400 cm3 0,25 mol/dm3 roztworu kwasu? Masa molowa H2SO4= 98g/mol
kobe24
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 01 sty 2013, 12:51
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: kobe24 »

pomoze ktos?
ODPOWIEDZ