Oblicz a1 oraz a15...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Plati
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 17 gru 2009, 19:28
Podziękowania: 45 razy

Oblicz a1 oraz a15...

Post autor: Plati »

Oblicz \(a1\) oraz \(a15\), jeśli \(a31\) wynosi 8, a różnica wynosi 0,1.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a_1=a_{31}-30r\\a_1=8-30\cdot0,1\\a_1=5\\a_{15}=a_1+14r\\a_{15}=5+14\cdot0,1\\a_{15}=6,4\)
Plati
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 17 gru 2009, 19:28
Podziękowania: 45 razy

Post autor: Plati »

Dzięki :)
ODPOWIEDZ