Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
darek444
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 01 lis 2009, 12:22
Post
autor: darek444 »
wiedzac ze P(A)= 3/8 P(B)=1/2 ORAZ P (A ∪ B)=3/4 wskaz P (A ∩ B),
A.3/16
B 1/8
C 0
D 3/4
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\\frac{3}{4}=\frac{3}{8}+\frac{1}{2}-P(A \cap B)\\\frac{3}{4}=\frac{7}{8}-P(A \cap B)\\P(A \cap B)=\frac{7}{8}-\frac{3}{4}\\P(A \cap B)=\frac{1}{8}\)
Odp. B