Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konercik1015
Rozkręcam się
Posty: 54 Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:
Post
autor: konercik1015 » 14 sty 2010, 17:15
Dany jest ciąg \(a_n= \frac{3n-100}{2}\)
a.Oblicz 16-ty wyraz tego ciągu .
b. Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 10 ?
anka
Expert
Posty: 6587 Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:
Post
autor: anka » 14 sty 2010, 17:18
a)
\(a_16= \frac{3 \cdot 16-100}{2}=...\)
b)
\(n \ge 1\)
\(\frac{3n-100}{2}=10\)
i rozwiązujesz równanie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
alicja403
Stały bywalec
Posty: 365 Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy
Post
autor: alicja403 » 14 sty 2010, 17:26
a) Podstawiasz liczbę 16 za n do wzoru:
n16=(3*16-100)/2
n16=(-26)
b) 10 podstawiamy za an do wzoru ogólnego danego ciągu:
10=(3n-100)/2
20=3n-100
120=3n|:3
40=n
Odp. Liczba 10 jest 40 wyrazem danego ciągu