Znaleźć kowariancję

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kodi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2013, 22:00
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Znaleźć kowariancję

Post autor: Kodi »

Zmienna losowa \((X,Y)\) ma rozkład zadany przez \(P((X,Y)=(k,l))= \frac{4kl}{n^2(n+1)^2}\). Obliczyć \(Cov(X,Y)\).

Mam napisane \(EX=EY= \frac{2n+1}{3}\), ale pojęcia nie mam skąd to wynika, proszę o wyjaśnienie, dziękuję ;)
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

policz rozkłady brzegowe
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Kodi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2013, 22:00
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Kodi »

\(P(X=k)= \frac{2k}{n(n+1)} \\ P(X=l)= \frac{2l}{n(n+1)}\)

Jeśli Ci chodzi o stwierdzenie niezależności zmiennych i potem wniosek, że kowariancja jest równa zero to wiem, ale na zajęciach zrobiliśmy ten drugi sposób (bezpośredni, że tak ujmę) i nie rozumiem go w całości, stąd moje pytanie w pierwszym poście.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

i terwa wartosci oczekiwane z definicji
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Kodi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2013, 22:00
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Kodi »

Dzięki, a jak z \(E(XY)\) ?
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Mozesz rozklad XY wyznaczyc nawet jak chcesz
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Kodi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2013, 22:00
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Kodi »

Mógłbyś pokazać początek?
ODPOWIEDZ