Zadanie optymalizacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vanadueoesis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:03

Zadanie optymalizacyjne

Post autor: vanadueoesis »

Witam. Bardzo prawdopodobne, że nie trafiłem z doborem działu i z tematem, ale naprawdę ciężko mi to sklasyfikować.
Matura z matematyki, poziom rozszerzony.

Trapez równoramienny, którego kąt ostry równy jest 60 stopni ma obwód równy 2s. (s>0). Jakie powinny być jego boki, żeby pole tego trapezu było największe?

Pozdrawiam.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

c-ramiona
a i b - podstawy
h - wysokość
\(2s=2c+a+b \Rightarrow a+b=2(s-c)
P= \frac{h(a+b)}{2}
sin60^o= \frac{h}{c} \Rightarrow h= \frac{c \sqrt{3} }{2}
P= \frac{c \sqrt{3}(a+b) }{4} = \frac{c \sqrt{3}(s-c) }{2}\)
vanadueoesis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:03

Post autor: vanadueoesis »

Dzięki bardzo!
Wydaje się prostsze niż na początku, szkoda tylko, że sam bym na to nie wpadł >.>
ODPOWIEDZ