Lista- Badanie zależności cech. Regresja liniowa.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2014, 19:56

Lista- Badanie zależności cech. Regresja liniowa.

Post autor: malgos92 »

Proszę o pomoc !! O rozwiązanie któregokolwiek z zadań !!

Badanie zależności cech. Regresja liniowa.

Zadanie 1.
(z wykładu)Dla danych zawartych w zbiorze FOTONY wyznacz prostą
regresji logarytmu liczby fotonów jako funkcję grubości płytki ołowianej.
Jaka powinna być grubość płytki, aby liczba fotonów wynosiła y=100?
Dane eksperymentalne z opisem.
Przeprowadzono eksperyment, którego celem było zbadanie zmian natężenia
promieniowania gamma w zależności od grubości materiału pochłaniającego
promieniowanie. W tym celu, za płytką ołowianą (absorbent) o ustalonej
grubości w mm umieszczono detektor, za pomocą którego w ustalonym
przedziale czasu liczono ilość fotonów gamma. Zbiór danych FOTONY zawiera
następujące zmienne: X - grubość absorbenta w mm (grubosc),
Y - liczba fotonów (ilosc):
FOTONY
lp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Grubosc (X) 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20
Ilość (Y) 525 405 347 330 270 245 208 160 140 121 109

Zadanie 2.
Dane są średnie temperatury zewnętrzne powietrza w 0C (cecha X)
i zużycie gazu w m3 (cecha Y) potrzebne do ogrzania magazynu w różnych
okresach czasu. Znaleźć korelacją pomiędzy cechami X i Y i równanie
regresji liniowej y(x). Zinterpretować wyniki. Jaka powinna być prognoza
yˆ(x) dla x = -10 ?
Dane eksperymentalne.
lp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Temp. (X) 1.0 2.8 4.1 4.8 0.6 -5.9 1.4 1.9 1.6 -3.2 -3.3
Zużycie_gazu (Y) 530 490 480 490 510 635 490 490 450 560 565
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

wzory na wspolczynniki masz, jaki jest problem, zeby podsytawic?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
malgos92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2014, 19:56

Post autor: malgos92 »

Ja nie ogarniam nic nie wiem co do czego i dlaczego.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Ojej, do wzorow to sie w gimnazjum podstawia. Pokaz jakie te wzorki mamy i czego w nich nie rozumiesz, pomogę
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
malgos92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2014, 19:56

Post autor: malgos92 »

Tylko jest taki problem ze ja nie wiem nawet o jakie wzory chodzi. pojaśnij !
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

wzory na regresję liniow,ą
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
malgos92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2014, 19:56

Re: Lista- Badanie zależności cech. Regresja liniowa.

Post autor: malgos92 »

Czy moge wzory wyslac na gadu? bo nie chca sie przekopiowac z pdf
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Latez i tak zapisz
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
malgos92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2014, 19:56

Post autor: malgos92 »

t= \fra{r}{ \sqrt{1-r^2} } * \sqrt{n-2} ~tn-2 rozkład t-Studenta z df=n-2 ), współczynnik determinacji R2( = r2) (test dla
badania jego istotności t= \frac{R^2}{1-R^2}(n-2)~Fl,n-2 rozkład F-Snedecora z df1 =1 i df2=n-2) ,
współczynniki regresji liniowej i ich estymatory...
ODPOWIEDZ