wypukłe ...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 11:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
wypukłe ...
Narysuj wypukły a) czworokąt b) pięciokąt c) sześciokąt i zaznacz w każdym z nich wszystkie przekątne. Ile przekątnych ma każdy z tych wielokątów?
-
- Fachowiec
- Posty: 1104
- Rejestracja: 18 sty 2012, 14:40
- Otrzymane podziękowania: 575 razy
- Płeć:
Re: wypukłe ...
a) czworokąt wypukły
\(\frac{(4-3) \cdot 4}{2}=2\) przekatne
b) pięciokąt
\(\frac{(5-3) \cdot 5}{2}=5\) przekatnych
c) sześciokąt
\(\frac{(6-3) \cdot 6}{2}=9\) przekatnych
ogólnie n- kąt wypukły: \(\frac{(n-3) \cdot n}{2}\) przekątnych
\(\frac{(4-3) \cdot 4}{2}=2\) przekatne
b) pięciokąt
\(\frac{(5-3) \cdot 5}{2}=5\) przekatnych
c) sześciokąt
\(\frac{(6-3) \cdot 6}{2}=9\) przekatnych
ogólnie n- kąt wypukły: \(\frac{(n-3) \cdot n}{2}\) przekątnych
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!