Witam serdecznie!
Mam olbrzymi problem z rozwiązaniem zadania. Pomimo licznych starań wychodzi mi (mi, i kilku innym osobom, jako, że nikt nie potrafi rozwiązać tego zadania) zły wynik.
Zwracam się z prośbą do Was, szanowni użytkownicy tego forum, o pomoc. Mam nadzieję, że choć tutaj znajdzie się osoba, która da radę to rozwiązać.
A oto zadanie:
Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X o dystrybuancie
spacja0 dla x\leq1
F(x)=
spacja1-e^-x dla x>1
gdzie odpowiedź powinna być:
\sumX=1+e^-1
\sumX^2=1+4e^-1, stąd D^2X=2e^-1-e^-2
Jest to dla mnie bardzo ważne. Proszę o pomoc!
Wartość oczekiwana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 sty 2014, 21:59
Re: Wartość oczekiwana
A tak, zgadza się.
Jeżeli zaś chodzi o odpowiedzi, to tak, są one poprawne - znajdują się w książce, z której wzięte jest to zadanie.
Jeżeli zaś chodzi o odpowiedzi, to tak, są one poprawne - znajdują się w książce, z której wzięte jest to zadanie.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Jeżeli gęstość prawdopodobieństwa dana jest
\(f(x)=\begin{cases}0&\text{dla } x<1\\ e^{1-x}&\text{dla } x \ge 1 \end{cases}\)
to dystrybuanta tej zmiennej
\(F(x)=\begin{cases}0&\text{dla } x \le 1\\ 1-e^{1-x}&\text{dla } x > 1 \end{cases}\)
Natomiast jeżeli dla funkcji \(F(x)=\begin{cases}0&\text{dla } x \le 1\\ 1-e^{-x}&\text{dla } x > 1 \end{cases}\)
policzę gęstość( różniczkując) to czy ta < gęstość > spełnia warunek unormowania \(\int_{- \infty }^{+ \infty }f(x)dx=1\) \(?\)
\(f(x)=\begin{cases}0&\text{dla } x<1\\ e^{1-x}&\text{dla } x \ge 1 \end{cases}\)
to dystrybuanta tej zmiennej
\(F(x)=\begin{cases}0&\text{dla } x \le 1\\ 1-e^{1-x}&\text{dla } x > 1 \end{cases}\)
Natomiast jeżeli dla funkcji \(F(x)=\begin{cases}0&\text{dla } x \le 1\\ 1-e^{-x}&\text{dla } x > 1 \end{cases}\)
policzę gęstość( różniczkując) to czy ta < gęstość > spełnia warunek unormowania \(\int_{- \infty }^{+ \infty }f(x)dx=1\) \(?\)