1.Ile czasu potrzeba, aby zagotować 2 kg wody o temperaturze początkowej 20 stopni C w czajniku elektrycznym o mocy 2 KW. Ciepło właściwe wody wynosi 4200 J/kg . stopni C
2. Ile energii trzeba dostarczyć 2 kg lodu o temperaturze 0 stopni C, aby zamienić go w parę wodną o temperaturze 100 stopni C? Ciepło właściwe wody 4200 J/kg.stopni C, ciepło topnienia lodu 335 000 J/kg , ciepło parowania wody 2 258 000 J/kg.
3. Ile czasu potrzeba aby zagotować 1 l wody o temperaturze początkowej 20 stopni C w czajniku elektrycznym o mocy 2 KW. Ciepło właściwe wynosi 4200 J/kg.stopni C
4.Ile energii trzeba dostarczyć 1 kg lodu o temperaturze 0 stopni C, aby zamienić go w parę wodną o temperaturze 100 stopni C. Ciepło właściwe wody 4200 J/kg. stopni C, Ciepło topnienia lodu 335 000 J/kg, ciepło parowania wody 2 258 000 J/kg.
zadania z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: zadania z fizyki
1) ciepło konieczne do podgrzania wody :\(Q= 2*(100^ \circ -20^ \circ )*4200=672 [kJ]\)
Dostarczamy je od grzałki w czasie :\(W=P*t=t*2000\frac{J}{s}*s=2t[kJ]\) , czas \(t\) ,jest w sekundach
\(672[kJ]=2t[kJ]\)\(\So t=336[s]=5 `36 ``\)
2) kolejno trzeba stopić lód+ podgrzać wodę o \(100^ \circ\) + odparować wodę w całości
Konieczne ciepło to =\(Q= 2*335000 J + 2*100*4200 J +2*2258000 J=6026[kJ]\)
Dostarczamy je od grzałki w czasie :\(W=P*t=t*2000\frac{J}{s}*s=2t[kJ]\) , czas \(t\) ,jest w sekundach
\(672[kJ]=2t[kJ]\)\(\So t=336[s]=5 `36 ``\)
2) kolejno trzeba stopić lód+ podgrzać wodę o \(100^ \circ\) + odparować wodę w całości
Konieczne ciepło to =\(Q= 2*335000 J + 2*100*4200 J +2*2258000 J=6026[kJ]\)