prawdopodobieństwo usterki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arturek999
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 306
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:34
Podziękowania: 246 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo usterki

Post autor: arturek999 »

Fabryki P, Q, R mają odpowiednio następujące procentowe udziały p=20%, q=30%, r=50% w sprzedaży pewnego produktu. Na rynek wypuszczają odpowiednio x,y,z bezusterkowych produktów na 100 wyprodukowanych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zakupiony produkt, który okazał się bezusterkowy pochodzi z fabryki Q?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(P(Q)=\frac{\Large\frac{qy}{100}}{\Large\frac{px}{100}+\frac{qy}{100}+\frac{rz}{100}}=\large\frac{qy}{px+qy+rz}\)
arturek999
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 306
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:34
Podziękowania: 246 razy
Płeć:

Post autor: arturek999 »

Dzięki za pomoc w zadankach!
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, o tej porze mogę pisać różne dziwne rzeczy :)
arturek999
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 306
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:34
Podziękowania: 246 razy
Płeć:

Post autor: arturek999 »

Pytanie. Mogę tak zostawić czy powinienem jeszcze coś liczyć? Wydaję mi się, że w takiej formie można zostawić
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Skoro są podane konkretne wartości liczbowe, to lepiej policzyć do końca.
ODPOWIEDZ