uprość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arturek999
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 306
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:34
Podziękowania: 246 razy
Płeć:

uprość

Post autor: arturek999 »

Mam problem z dwoma przykładami, jak dojść do tych wyników?
a)\(E=[(A \cup B)-(A-B)]-(B-A)=AB\)
b)\(E=[A’(B’)’] \cup A \cup B’=(A \cup B’)’ \cup A \cup B’= \Omega .\) Dlaczego tu wyszła omega?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

a) A co to za działanie \(AB\) ?
arturek999
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 306
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:34
Podziękowania: 246 razy
Płeć:

Post autor: arturek999 »

Właśnie taką mam zapisaną odpowiedź, ale pewnie chodzi o iloczyn zbiorów
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: uprość

Post autor: Panko »

Sądzę,że \((A \cup B )\bez (A \bez B)=B\) , co łatwo sprawdzić

Wtedy jest \(B \bez (B \bez A)= B \cap A\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(x \in B \wedge x \notin (B \bez A )\iff x \in B \wedge(x \notin B \vee x \in A ) \iff (x \in B \wedge x \notin B) \vee (x \in B \wedge x \in A) \iff\)
\(x \in (A \cap B)\)
ODPOWIEDZ