estymator obciążony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bliznieta07129
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 176
Rejestracja: 21 sty 2012, 15:19
Podziękowania: 58 razy

estymator obciążony

Post autor: bliznieta07129 »

Niech\(X=(X_1,X_2,...,X_n)\) oraz \(Y=(Y_1, Y_2,...,Y_m)\) będą niezależnymi próbami z rozkładu o wartości oczekiwanej\(\theta\) i wariancji \(\sigma^2\) (oba parametry nieznane). Policz nieobciążoność estymatora \(U= \frac{ns^2_1+ms_1^2}{n+m}\) dla\(\sigma^2\), gdzie\(s_j^2\)- wariancja w j-tej próbie, j=1,2.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Czyli co musisz policzyć? Wartość oczekiwaną. No to jedziesz
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
bliznieta07129
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 176
Rejestracja: 21 sty 2012, 15:19
Podziękowania: 58 razy

Post autor: bliznieta07129 »

\(EX= \int_{R}xf(x)dx= \int_{0}^{ \infty } x\theta e^{-\theta x}\)tak?
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

\(EU\) policz
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
bliznieta07129
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 176
Rejestracja: 21 sty 2012, 15:19
Podziękowania: 58 razy

Post autor: bliznieta07129 »

\(EU= \frac{\delta^2(n+m-2)}{n+m}\) coś takiego mi wyszło, więc jakby był obciążony.
ODPOWIEDZ