Języki obce

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Języki obce

Post autor: wiolcia434 »

w grupie 200 osób 65% uczy się języka ang, 47% uczy się jęz rosyjskiego, a 30% uczy się obu tych jęz. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się żadnego z wymienionych języków
bardzoo prosze o pomoc :(
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A- wybrana osoba uczy się języka angielskiego, P(A)=65%=0,65
B- wybrana osoba uczy się języka rosyjskiego, P(B)=47%=0,47
\(A \cap B\)- wybrana osoba uczy się obu tych języków, \(P(A \cap B)\)=30%=0,3
\(A \cup B\)- wybrana osoba uczy się przynajmniej jednego z tych języków
C- wybrana osoba nie uczy się żadnego z tych języków, \(C=(A \cup B)'\)

\(P(A \cup B) =P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cup B)=0,65+0,47-0,3=0,82\)

\(P(C)=1-P(A \cup B)=1-0,82=0,18\)
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

też proste :) dziękuję :)
ODPOWIEDZ