Prawdopodobieństwo otrzymania liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Prawdopodobieństwo otrzymania liczby

Post autor: wiolcia434 »

ze zbioru liczb 1,2,3,4,5 losujemy dwie liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania. oblicz prawdopodobienstwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wszystkich otrzymanych w ten sposób liczb dwucyfrowych jest \(5\cdot4=20\). Liczb podzielnych przez 5 jest w tym zbiorze 4 (15, 25, 35, 45).

\(P(A)=\frac{4}{20}=\frac{1}{5}\)
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

banalne ajjj... ;/ dziękuję :)
ODPOWIEDZ