ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nastka2002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 15 paź 2008, 10:55

ciągi

Post autor: nastka2002 »

Zadanie 1.
Sprawdź, czy ciąg o wyrazach 2; 6; 18; 36 jest geometryczny.

Zadanie 2.
Znajdź pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, jeśli: a1= 4; a2 =10.

Zadanie 3
Jaką liczbą musi być x, aby liczby: 6, x, 54 tworzyły ciąg geometryczny.

Zadanie 4.
Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a1 = 4, a3 = 16.

Zadanie 5.
Oblicz sumę Sn pierwszych n wyrazów ciągu geometrycznego, jeżeli a1 = -3, q = , n = 4.

Zadanie 6.
Trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Ich suma wnosi 18. Jeśli największą z tych liczb zwiększymy o 8, a pozostałych nie zmienimy, to uzyskamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te liczby.

Zadanie 7.
Określ średnią arytmetyczną, medianę, dominantę i odchylenie standardowe podanego zestawu danych
Wizyty u stomatologa w ciągu roku

Liczba wizyt 0 1 2 3 4 5
Liczba wskazań 12 9 8 12 5 4


Zadanie 8.
Marek waha się, który obóz letni wybrać. Aby podjąć najlepszą decyzję sporządził tabelkę i obliczył średnie ważone. Który obóz powinien wybrać? (obliczenia!)
Koszt Termin Towarzystwo Atrakcyjność Średnia ważona
(waga 0,4) (waga 0,1) (waga 0,3) (waga 0,2)

Obóz wędkarski 8 2 8 4
Obóz żeglarski 4 4 6 7
Obóz rowerowy 7 6 5 5
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

http://www.zadania.info/2442794
http://www.zadania.info/4551910
http://www.zadania.info/4428944
http://www.zadania.info/2332285
http://www.zadania.info/4866276

Zadania z dentystą nie zrobiłem, bo nie rozumiem tej tabelki. Co to jest liczba wizyt i liczba wskazań? To są kolejne wizyty jednej osoby, czy ilość wskazań w zależności od ilości wizyt? Jak to drugie to co tam robi 0?
ODPOWIEDZ