Witam;)
Potrzebuję pilnie pomocy przy następującym zadaniu:
Losowo wybrano dwie dodatnie liczby X i Y takie, że każda z nich
jest nie większa niż 1. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że suma X + Y
będzie nie większa niż 1, a iloczyn XY nie mniejszy niż 0,09.
Dziękuję za każdą poradę!!!!
Zadanie prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Posłuż się obrazkiem:
2) zaznacz tę część dziedziny, która spełnia warunek \(x+y \le 1\) (trójkącik o polu \(\frac{1}{2}\) )
3) zaznacz tę część dziedziny, która spełnia warunek \(xy \ge 0,09\) (... ) -to już sama (obawiam się , że bez całki się nie obejdzie. Jeśli potrzebujesz pomocy - pisz)
Podziel co trzeba, przez co trzeba i masz
1) narysuj dziedzinę (kwadracik o polu 1)2) zaznacz tę część dziedziny, która spełnia warunek \(x+y \le 1\) (trójkącik o polu \(\frac{1}{2}\) )
3) zaznacz tę część dziedziny, która spełnia warunek \(xy \ge 0,09\) (... ) -to już sama (obawiam się , że bez całki się nie obejdzie. Jeśli potrzebujesz pomocy - pisz)
Podziel co trzeba, przez co trzeba i masz
Re: Zadanie prawdopodobieństwo
Dziękuję za szybką i fachową odpowiedź;)
Teraz już wiem o wiele wiele więcej, jak będe mieć jakieś pytanie oczywiście się zgłoszę;))))
Pozdrawiam!!!
Teraz już wiem o wiele wiele więcej, jak będe mieć jakieś pytanie oczywiście się zgłoszę;))))
Pozdrawiam!!!
Re: Zadanie prawdopodobieństwo
Witam,
jednak mimo wszystko policzenie tej całki sprawia problemy...
Czy całkę dla xy ≥ 0,09 trzeba policzyć w granicach przecięcia z funkcją x+y≤1 ?
Dziękuję za pomoc
jednak mimo wszystko policzenie tej całki sprawia problemy...
Czy całkę dla xy ≥ 0,09 trzeba policzyć w granicach przecięcia z funkcją x+y≤1 ?
Dziękuję za pomoc