Zakres:
Rozkład F
test na równość wariancji w dwóch populacjach (wersja prostsza z ilorazem wariancji - bez użycia zmiennej chi kwadrat)
Testy porównujące dwie populacje :
- test dla różnicy między średnimi w dwóch populacjach przy jednakowych wariancjach i małej próbie
- test dla różnicy między średnimi w dwóch populacjach przy różnych wariancjach i małej próbie
Zadanie 1.
Na skrzyżowaniu wprowadzono modyfikację organizacji ruchu, polegającą na optymalizacji cyklu świateł.
Przeprowadzono badanie polegające na wylosowaniu 11 cykli świateł sprzed zmiany i 9 po zmianie, odnotowując
następujące ilości samochodów, które pokonały skrzyżowanie na jednym cyklu:
I: 12, 10, 7, 8, 8, 9, 10, 11, 11, 12, 10
II: 11, 8, 7, 13, 13, 11, 8, 9, 12
Sprawdzić na poziomie istotności 10% czy wprowadzone zmiany wpłynęły na zmianę przepustowości skrzyżowania.
Zadanie 2.
Wykonać zadanie nr 4 z listy poprzedniej traktując wyniki sprzedaży przed i po wprowadzeniu zachęt jako 12-
elementowe próby losowe pochodzące z dwóch populacji. Odchylenia standardowe w grupach wynoszą
odpowiednio 379,96 i 386,26 zaś średnie: 1687,75 i 1727,42).
Zadanie 3.
Przeprowadzono doświadczenie polegające na zmierzeniu długości ciała poczwarek pewnego gatunku motyla w
dwóch populacjach: pierwsza była hodowana w temperaturze otoczenia wynoszącej 18 stopni, zaś druga 24 stopnie
(pozostałe warunki, takie jak: czas rozwoju, oświetlenie, dostępność pożywienia, itp. były identyczne). Pobrano z
obu populacji próby o następujących parametrach:
I: n1=19, Xśr1=11,8 mm, s1=3,12 mm
II: n2=15, Xśr2=13,9 mm, s2=5,88 mm
Czy na podstawie tych wyników można wnioskować o istotnych statystycznie (na poziomie 5%) różnicach między
średnią długością ciała poczwarki w tych dwóch populacjach?
3 zadania - zakres: Rozkład F, równość wariancji, porównanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zapomniałam dopisać zadania 4, które jest potrzebne do zadania 2
Zadanie 4.
Firma handlowa postanowiła zmotywować swoich pracowników dodatkowymi premiami w przypadku wzrostu
sprzedaży. Aby sprawdzić jak pracownicy zareagowali na tę zachętę wylosowano 10 pracowników, u których
sprawdzono średnia wartosć sprzedaży przed i po wprowadzeniu tego programu, uzyskując następujące wyniki:
1. 1356 1412
2. 1989 1992
3. 1778 1798
4. 1212 1190
5. 2389 2371
6. 1111 1200
7. 1456 1488
8. 2151 2157
9. 1612 1659
10. 1910 2194
Czy wprowadzenie "bonusów" spowodowało zmianę średniej sprzedaży w firmie? Przyjąć poziom istotności 2%
Zadanie 4.
Firma handlowa postanowiła zmotywować swoich pracowników dodatkowymi premiami w przypadku wzrostu
sprzedaży. Aby sprawdzić jak pracownicy zareagowali na tę zachętę wylosowano 10 pracowników, u których
sprawdzono średnia wartosć sprzedaży przed i po wprowadzeniu tego programu, uzyskując następujące wyniki:
1. 1356 1412
2. 1989 1992
3. 1778 1798
4. 1212 1190
5. 2389 2371
6. 1111 1200
7. 1456 1488
8. 2151 2157
9. 1612 1659
10. 1910 2194
Czy wprowadzenie "bonusów" spowodowało zmianę średniej sprzedaży w firmie? Przyjąć poziom istotności 2%